Protecció solar: dubtes més freqüents

Moltes vegades sorgeixen dubtes quotidians quan es vol comprar un fotoprotector. Aquests són uns quants d'ells:

-Quan hem d'aplicar la protecció solar?

Hem de protegir-nos tot l'any a diari, aplicar-lo almenys 30 minuts abans de sortir de casa per a que sigui prou efectiu i reposar com a mínim cada dues hores, més després d'un bany o si suem molt.

-Com podem protegir la zona dels ulls?

Hem d'adaptar el fotoprotector a cada zona, existeixen formats específics per a zones especialment sensibles i per al contorn d'ulls. No s'ha d'oblidar que hem de protegir els ulls amb ulleres de sol de vidres de qualitat per evitar cremades.

-Què significa Water Resistent? No desapareix la proteccció al sortir de l'aigua?

Vol dir que el fotoprotector persisteix en la pell almenys en un 50 per cent després de 40 minuts a l'aigua o amb suor. Existeixen protectors solars per a ús en pell mollada. En qualsevol cas, s'ha d'aplicar al sortir de l'aigua.

-Quina és la diferència entre un filtre químic i un físic i quan s'ha d'utililzar un o altre?

El filtres físics o minerals tenen un efecte pantalla, els fotoprotectors exclusivament minerals són els més indicats en pells intolerants, atòpiques o en nens petits perquè no s'absorbeixen. Les formulacions han millorat moltíssim i ja no queden blanques.

Els filtres químics capten l'energia solar i la transformen fent-la inòqua per a la pell. S'absorbeixen fins l'estrat corni (la capa més superficial de la pell), mentre que els filtres orgànics absorbeixen part i reflexen una altra part de la radiació. S'anomenen filtres biològics als antioxidants d'alta estabilitat.

-Protegeix molt més un fotoprotector SPF50+ o SPF90 o SPF100?

El SPF només ens parla de la protecció enfront la radiació UVB, hem de fixar-nos també en la protecció enfront els UVA, IR i Visible, que inclouen repadors i protectors de l'ADN.

La diferència entre 50, 90 i 100 no és tan gran, i és per això que Colipa (The European Cosmetic and Perfumery Association), la Unió Europea i la FDA (Food and Drug Administration) recomanen etiquetar amb 50+ a partir de SPF50 per no crear confusions.

La nutricosmètica solar és efectiva? Com s´ha de prendre?

Sí. És un complement efectiu a la fotoprotecció tradicional, però mai la substituïrà. És especialment eficaç en les persones que reaccionen amb facilitat al sol. 

Si busques potenciar el broncejat i fer-lo més lluminós, comença 15 dies abans amb un suplement de betacarotè, continua durant tota l'exposició solar  i 15 dies després per allargar la durada del color.

Si vols prevenir el fotoenvelliment, evitar les alèrgies solars, has notat que en els primers dies d'exposició solar et surt una erupció normalment en l'escot...tria un betacarotè amb antioxidants i inmunomoduladors, comença un mes abans, durant tota l'exposició al sol i 15 dies després.

Per prevenir les taques, evita els suplements amb betacarotè i trial aquells amb Polypodium leucotomos, antioxidants com el licopè, les vitamines C,E,D...Seria ideal prendre'l tot l'any, com a mínim durant tot el bon temps i sempre que ens exposem al sol.